Voorrangpas verdeelt pretparkwereld in twee kampen
, door Adri van EschEen betaald pasje waarmee bezoekers mogen ‘voordringen’ in attractieparken bestaat al jaren in diverse parken over de hele wereld. Maar het park dat in België als eerste zo’n voorrangpasje invoerde – Walibi Belgium – kreeg ladingen kritiek over zich heen. De pretparkwereld is verdeeld over de Speedy Pass.
Terwijl in België ongekende ophef is over de nieuwe Speedy Pass van Walibi Belgium doet Universal Studios er juist een schepje bovenop. Mag je in het park bij Brussel voor 35 euro extra alle wachtenden bij een attractie voorbij lopen en voor in de rij gaan staan, de Amerikaanse themaparkenketen is die fase al lang voorbij. Universal heeft naast de Express Pass – de ‘voorsteekpas’, zoals de Belgen zouden zeggen – nu ook een VIP Pass. Voor 299 dollar wordt niet alleen je auto voor je geparkeerd en ontbijt je niet alleen in een luxe lounge, je krijgt ook nog eens een leuk opgediende lunch en…. je mag ongelimiteerd de wachtrijen achter je laten.
Net als in België roept ook in de Verenigde Staten de invoering van de VIP Pass van Universal beroering op. “Het creëert het gevoel een verliezer te zijn omdat jij je die pas niet kunt permitteren”, vertelt een leraar in de media. Marketingmanager Xiomara Wiley van Universal Studios is niet onder de indruk van het commentaar. “De consument weet wat ze wil”, zegt ze, en de exclusieve VIP Pass staat op het verlanglijstje van sommige bezoekers.
Ophef
Het commentaar aan de andere kant van de grote plas is in de verste verte niet vergelijkbaar met de grote ophef die in België ontstond nadat de Walibi-vestiging in Waver de invoering van de Speedy Pass bekendmaakte. Zelfs parlementsleden meenden zich met de ‘voorsteekpas’ te moeten bemoeien. Bart Van Malderen, voorman van de sociaaldemocraten, vindt dat Walibi de ethische component van de Speedy Pass uit het oog is verloren. “Dit is dus een lose-lose-situatie. Enkel de boekhouder van Walibi wordt hier beter van”, zei de politicus in de media. Zelfs de staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard nam een standpunt in. Volgens de socialist is de Speedy Pass een systeem waarbij ‘de rijken voordelen kunnen afkopen tegenover de rest van de samenleving’. De geschokte bewindsman vraagt Walibi Belgium om zijn prijzenpolitiek te herzien.
Walibi Belgium geeft echter geen krimp en zwicht niet voor de kritiek. Volgens marketingdirecteur Oliver Snyers is de voorrangpas er op verzoek van de bezoekers gekomen en is de extra service al twee jaar heel populair bij het drukke Halloween-evenement in oktober. “Diensten als de Speedy Pass bestaan al langer in pretparken in andere landen. Ook in de hotelsector, bij concerten en circussen worden producten verkocht waarbij men voor een meerprijs een betere dienstverlening krijgt.” Walibi Belgium verkoopt per dag maximaal vijfhonderd passen.
Twee kampen
Het betaalde voorrangssysteem verdeelt de attractieparkenbranche in twee kampen. Voorstanders wijzen op de keuzevrijheid van de gasten en zien de pasjes als een extra bron van broodnodige inkomsten. Tegenstanders vinden dat de ‘voorsteekpasjes’ andere bezoekers benadelen. “Iedereen is bij ons gelijk voor de wet. Rijkere kinderen mogen geen voorrang krijgen op minder begoede kinderen”, zegt directeur Steve Van den Kerkhof van Walibi’s concurrent Plopsaland. Ook de Efteling in Kaatsheuvel overweegt een gelijkaardig systeem niet. “We vinden dat alle bezoekers op dezelfde manier van een dagje Efteling moeten kunnen genieten”, zegt woordvoerster Karin Koppelmans. “We hebben een groot aanbod attracties en communiceren duidelijk over de wachttijden en ook mogelijk langere openingstijden. Gelukkig valt de drukte bij ons redelijk mee omdat we het hele jaar open zijn.”
Fast Lane
Voorstanders halen de positieve reacties van bezoekers aan. “Wij hebben het systeem vorig jaar voor het eerst ingezet tijdens het festival Halloween Fright Nights en van de service is meer gebruik gemaakt dan we van te voren verwacht hadden”, vertelt pr-manager Lindy Voskuil van Walibi Holland in Biddinghuizen, waar de extra service Fast Lane wordt genoemd. “De gasten bepalen zelf of ze er gebruik van maken of niet. Ook op veel andere plaatsen bestaan er producten of diensten die voor verschillende prijzen worden aangeboden. De vrijheid om te kiezen bestaat in het dagelijks leven op alle gebieden, bijvoorbeeld bij theatertickets of bij het boeken van een vlucht bij een luchtvaartmaatschappij.”
Ook in de Verenigde Staten zijn er twee kampen. Universal Studios zit in het kamp van de voorstanders. De filmparken constateerden dat hun Front of the Line Pass van 149 dollar (inclusief entree) steeds sneller uitverkocht raakte en de parken – te beginnen in Hollywood – introduceerden daarop de nog exclusievere VIP Pass. Disney zit in het andere kamp: de grootste themaparkenonderneming ter wereld verkoopt geen voorrangpassen, maar heeft wel een Fast Pass-service bij diverse populaire attracties. Die voorrangkaartjes zijn echter gratis voor álle bezoekers. En dat, heeft Disney verzekerd, zal zo blijven.