Vlammen tot aan het plafond in Templo del Fuego
, door Hans van KilsdonkMaar liefst 30 miljoen euro investeerde PortAventura in 2001 in een wereldunieke attractie. Midden in het Mexicaanse themagebied van het park ligt de mysterieuze tempel waar baanbrekende effecten, stuntacteurs en heel veel vuur zorgen voor een ongeëvenaarde beleving. Templo del Fuego laat bezoekers nog steeds verbazen, terugdeinzen en applaudisseren tijdens deze 'Special Effects Walkthrough'.
Zomer 1999. Vier jaar na de opening van het Spaanse attractiepark PortAventura gaat eigenaar Universal Studios op zoek naar een nieuwe toevoeging voor het park. Het creatieve team van Universal gaat in de Verenigde Staten aan de slag om een nieuw concept op te zetten. Doel: bezoekers verbazen met niet eerder vertoonde special effects, steekwoorden: stunts, vuur, dichtbij! Creative Director Craig Hanna ontwikkelt samen met Art Director Jimmy Pickering een concept dat gebaseerd is op de attractie Backdraft (voorheen te zien Universal Studios Hollywood en nu nog in Japan), maar dat wel past in het thema van Mexico. Het plan wordt in de herfst van 1999 goedgekeurd en de ontwikkeling van Templo del Fuego kan beginnen.
In de anderhalf jaar die daarop volgt, werken diverse bedrijven aan de realisatie van wellicht de meest complexe 'show' van Europa. De ervaring die Universal Creative had met vuureffecten en stunts wordt meegenomen in de ontwikkeling van deze nieuwe attractie en elk effect wordt vooraf in Los Angeles uitgebreid getest en gefinetuned. "Tijdens de ontwikkeling zijn we tegen veel veiligheidsvraagstukken aangelopen. Craig Hanna kwam met het idee om het vuur zo dicht mogelijk bij de bezoekers te laten komen. Hij werd regelmatig voor gek verklaard. In overleg met het gespecialiseerde bedrijf Attraction Service hebben we veel van de in eerste instantie onmogelijk lijkende ideeën toch kunnen realiseren", aldus projectmanager Cliff Warner van Universal Studios Creative.
Vuureffecten in een gesloten gebouw zorgden ook voor een andere uitdaging: de luchttemperatuur zou te snel stijgen waardoor de druk in de ruimte te hoog wordt. Om dit te voorkomen is er een enorm afzuigsysteem gebouwd dat ervoor zorgt dat de lucht in de ruimte elke 30 seconden compleet ververst wordt. Daarnaast controleren dubbel uitgevoerde systemen of de afzuiging correct werkt. Bij de kleinste afwijking wordt de show direct stop gezet.
Naast de unieke effecten wilde Universal Creative ook werken met een stuntacteur, die midden in de actie het verhaal vertelt. Deze combinatie van live action en vuureffecten was alleen mogelijk door gebruik te maken van een show controller: deze 'regisseur' zorgt vanuit de controlekamer voor de veiligheid van de acteur en bepaalt daarmee ook de timing van alle effecten tijdens de show. Tevens worden er duidelijke afspraken gemaakt en visuele tekens besproken tussen acteur en controller om zo in alle gevallen een veilige show neer te kunnen zetten.
25 april 2001 is het zover: Templo del Fuego is gereed voor opening. De Belgische acteur Jean Claude van Damme wordt ingevlogen om de officiële opening te verzorgen van de Tempel van Vuur. Daarna kunnen de eerste bezoekers samen met archeoloog Pablo de tempel betreden en op zoek gaan naar de schat van het eeuwige leven. De reacties op de nieuwe attracties zijn lovend. Ook de pretparkenindustrie is enthousiast en beloont de attractie in 2003 met een 'Thea Award'.
Twaalf jaar na opening is deze special effects attractie nog steeds te bezoeken in PortAventura, ondanks de geruchten dat het park wil stoppen met Templo del Fuego. Hoge exploitatiekosten worden als voornaamste reden genoemd waarom de attractie niet meer met de frequentie draait zoals in de openingsjaren. Toch heeft PortAventura dit jaar geïnvesteerd in de attractie en zijn enkele effecten in ere hersteld. Hoe lang de attractie nog te zien zal zijn in het Spaanse park is onduidelijk; wel is gebleken dat de attractie ondanks zijn leeftijd nog steeds onverminderd populair is en als één van de favoriete attracties in PortAventura aangemerkt wordt.