Top 10 dierenmascottes in pretparken
, door Adri van EschMuizen, een kikker, wasberen, een konijn, een kangoeroe en een leeuw. Dieren doen het goed als mascotte van een pretpark. De vrolijk aangeklede beesten ontvangen bezoekers, spelen de hoofdrol in shows en parades en hebben hun eigen souvenirs. Rides maakte een top 10 van dierenmascottes in pretparken.
10. Funny Fux (Fort Fun)
Het Duitse Fort Fun had jarenlang Funny Fux als mascotte. In de loop van de tijd verdween de aangeklede vos echter naar de achtergrond. Maar het attractiepark in het Sauerland besloot de nadruk weer meer te leggen op het wilde westen en voor de als cowboy uitgedoste vos is opnieuw een hoofdrol weggelegd. Funny Fux heeft tegenwoordig gezelschap van zijn zoon Funny Fux Junior. Samen hebben ze een eigen attractie in Fort Fun Abenteuerland: Funny Fux Bau, een lasergame waarbij telkens 4 bezoekers het tegen elkaar opnemen.
9. Prezzemolo (Gardaland)
Prezzemolo - de mascotte van het Italiaanse Gardaland - is een fantasiedier. Het groene draakje met het rode haar en de blauwe strik woont in L'Arbero di Prezzemolo, een boomhut in de kinderspeelzone Fantasy Kingdom. De mascotte heeft sinds dit jaar ook zijn eigen speelgebied: Prezzemolo Land. Kinderen kunnen zich daar uitleven met allerlei ‘droge’ spelletjes, maar ze kunnen ook hun zwemkleding aantrekken en natte avonturen beleven op de 5 waterglijbanen en met de waterpistolen.
8. Lisebergs Kaninen (Liseberg)
Ter gelegenheid van de 60e verjaardag kreeg Liseberg in 1983 een eigen mascotte: een groen-roze konijn. 30 jaar later - in 2013 - nam Lisebergs Kaninen met zijn familie en vrienden intrek in zijn eigen themagebied in het Zweedse park: Kaninenlandet, ofwel Konijnland. De speelzone herbergt onder meer een kleine achtbaan, een fietsmonorail en een ballonnencarrousel.
7. Koning Leeuw (Bellewaerde)
Bellewaerde heeft de koning van de dieren tot mascotte gekroond. Het Vlaamse park gaf zijn boegbeeld de voor de hand liggende naam Koning Leeuw. Op 3 juli viert het park in Ieper zijn 60e verjaardag. Koning Leeuw onderging voor die gelegenheid een verjongingskuurtje. Slanker en fitter dan ooit begroet hij de bezoekers van Bellewaerde.
6. Euromaus (Europa-Park)
Al vanaf de opening in 1975 heeft Europa-Park een muis als mascotte. Tot 1982 was dat het muisje Kitty. Zij werd opgevolgd door Euromaus. De grijze muis met de oranje-gele oren is op veel plekken in het park te zien. Hij brengt dagelijks een bezoek aan de themalanden van het Duitse pretpark. Aan het einde van de dag zwaait de hippe muis - soms gekleed in een geel T-shirt en een spijkerbroek, soms in een kleurig driedelig pak - alle bezoekers uit. In de parkbioscoop speelt Euromaus de hoofdrol in de 4D-film Het Geheim van Slot Balthasar, samen met zijn vriendjes Euromausi en Eurofant.
5. Walibi (Walibi-parken)
De oranje kangoeroe Walibi is niet alleen de mascotte van Walibi Holland en Walibi Belgium, maar ook van Aqualibi en de Franse parken Walibi Sud-Ouest en Walibi Rhône-Alpes. Walibi stamt uit 1975 toen ondernemer Eddy Meeùs zijn eerste Walibi-park opende in Waver bij Brussel. Hij dacht aan de wallaby, een kleine kangoeroesoort, en kwam zo op het idee voor de mascotte. Aanvankelijk bestond Walibi alleen op papier, in 1979 was het dier voor het eerst 'live' in het park te zien bij een bezoek van koningin Fabiola. In de loop der jaren kreeg de parkmascotte regelmatig een nieuw uiterlijk. De grootste metamorfose onderging hij in 2011, toen hij van een levensgrote pop veranderde in een dier met meer menselijke maten. Walibi startte met een eigen muziekgroep - de Walibi Adventure Band - en kreeg een rivaliserende tweelingbroer, Squad.
4. Jul de Muis (Julianatoren)
Pretpark Julianatoren is gebouwd rond een historische uitzichttoren uit 1910. In oude torens leven vaak muizen en zo kwam het Apeldoornse park op het idee om een muis als mascotte te nemen. Jul de Torenmuis is al sinds halverwege de vorige eeuw als gastheer aan Julianatoren verbonden. Hij is regelmatig in het park aanwezig, er zijn diverse attracties naar hem vernoemd en hij straalt in zijn eigen shows. Jul is jarig op 12 juli en zijn vriendinnetje heet Julia.
3. Randy & Rosie (Attractiepark Slagharen)
De wasberen Randy en Rosie kwamen aan het begin van seizoen 2009 in de molen wonen die op Attractiepark Slagharen staat. Sindsdien zijn broer en zus wasbeer de mascottes van het Overijsselse pretpark. De eeuwig 11 jaar oude Randy is een echte avonturier en zijn 3 jaar jongere zusje Rosie is speels en lekker ondeugend. Randy en Rosie begroeten ’s morgens steevast de gasten en ze hebben hun eigen shows. In de afgelopen jaren heeft het duo zoveel jonge aanhangers gekregen dat de knuffeldieren in september in de schijnwerpers staan op hun eigen fandagen.
2. Rick de Kikker (Duinrell)
Al in 1978 kreeg Duinrell een kikker als mascotte. De prominente rol van het groene diertje was een logisch gevolg van de slagzin van het Wassenaarse park: Duinrell, daar kikker je van op. De kikker had lange tijd geen naam. Dat veranderde nadat illustrator Edwin de Werd uit Zoetermeer in 1997 het beestje - dat inmiddels een rood jasje aan had - een nieuw uiterlijk gaf. De directie van Duinrell schreef een prijsvraag uit voor een naam. Dat werd Rick de Kikker. De inzender had zich waarschijnlijk laten inspireren door een gelijknamig televisieprogramma dat de TROS in de jaren 60 uitzond. Rick was dus al behoorlijk bekend in Nederland. In 2004 kreeg Rick de Kikker zijn eigen avonturenburcht op Duinrell. Diverse andere attracties zoals de Kikkerachtbaan en de fietsmonorail dragen een beeltenis van kikker Rick.
1. Mickey Mouse (Disneyland)
Mickey Mouse is dé mascotte van Disneyland Paris en de Walt Disney Studios. Hoewel hij flinke concurrentie te duchten heeft van zijn vriendinnetje Minnie, van Goofy, de Disney-prinsessen en - vooral in Nederland - van Donald Duck, blijft Mickey het bekendste boegbeeld van de parken bij Parijs. Ook Walt Disney zelf had een zwak voor Mickey Mouse. Hij zei: "Ik hoop dat we 1 ding nooit uit het oog verliezen, dat het allemaal begonnen is met een muis". Voordat er sprake was van Disneyland dacht Walt aan een kleiner park, naast zijn filmstudio's in Burbank in Californië. Dat pretpark zou Mickey Mouse Park gaan heten.
Mickey zag in 1928 het levenslicht. De 3 zwarte cirkels waaruit zijn hoofd bestaat - gezicht en 2 oren - is één van de bekendste symbolen ter wereld geworden. Gasten van Disneyland Paris kunnen dagelijks bij Mickey op bezoek: hij heeft zijn eigen meet & greet-locatie op de Fantasy Festival Stage, naast Alice's Curious Labyrinth in Fantasyland. In de Amerikaanse Disney-parken kan Mickey Mouse sinds eind 2013 echt met de gasten praten. In Parijs blijft het bij vriendelijk handjes schudden en samen op de foto gaan met de bezoekers. Say cheese!
Deze top 10 van leukste dierenmascottes in pretparken kwam mede tot stand dankzij bezoekers van de Rides Facebookpagina