Spoedcursus voor kinderen: Red een dolfijn
, van de redactieJe moet een dolfijn of bruinvis die levend op het strand terechtkomt niet terugduwen. Maar wat doe je dan wel? In het Dolfinarium in Harderwijk kunnen kinderen deze week een spoedcursus 'Red een dolfijn' volgen.
In Nederland kan het zomaar gebeuren dat je een levende dolfijn of bruinvis op het strand vindt. "Dan is er bijna altijd wat met dat dier aan de hand", zegt Jolanda Meerbeek van stichting SOS Dolfijn, een stichting die gestrande bruinvissen en dolfijnen opvangt, rehabiliteert en weer terugbrengt naar zee. "Het kan ziek zijn, verzwakt, gewond en door de stranding gestrest. Het dier heeft goede zorg nodig."
Koelen is van levensbelang
De stichting SOS Dolfijn biedt hulp aan gestrande bruinvissen en dolfijnen. In de meivakantie leren kinderen in het Dolfinarium meer over wat zij kunnen doen. "Het is voor de redders belangrijk om het dier rustig te benaderen en te behandelen", legt Jolanda Meerbeek uit. “Redders moeten zorgen dat het dier vrij kan ademen. Ook het koelen van het dier is van levensbelang. Eenmaal gestrand kan het dier zijn warmte niet meer kwijt." Het koelen gebeurt door de dolfijn of bruinvis nat te houden met behulp van een natte doek, emmer en spons. Daarna wordt het dier in de speciale hangmat getild en naar de dolfijnenambulance gebracht.
Welk team redt de bruinvis?
Al deze reddingshandelingen voeren kinderen ook uit tijdens de spoedcursus 'Red een dolfijn'. Tot en met 9 mei gaan kinderen in het Dolfinarium meerdere keren per dag in 2 teams de strijd met elkaar aan. Het team dat zo snel en zo zorgvuldig mogelijk een bruinvis - geen echte natuurlijk, maar een dummy - weet te redden wint. De dagwinnaars mogen een echte dolfijn ontmoeten.