World Oceans Day: wereldwijde aandacht voor zee en oceaan
, door Adri van EschVandaag vraagt de Verenigde Naties aandacht voor onze kust, de zee en de oceaan. Voor de 6e keer wordt op 8 juni World Oceans Day gehouden. "Heel belangrijk, zo'n door de VN erkende dag, maar eigenlijk is het bij ons altíjd Wereldoceanendag", zeggen Sietze Hess van Dolfinarium Harderwijk en Virginie Dumont van Sea Life Blankenberge.
Bewust maken van wat oceanen te bieden hebben
"Het is goed om mensen bewust te maken van alles wat oceanen ons te bieden hebben", vindt Sietze Hess. "In het Dolfinarium doen we dat niet alleen op World Oceans Day; we laten hier onze gasten elke dag kennismaken met bijzondere zeebewoners. De natuur dichterbij de mensen brengen zogezegd." Collega Virginie Dumont valt hem bij: "Bij Sea Life Blankenberge sensibiliseren we onze bezoekers dagelijks over wat het belang is om goed voor onze oceanen te zorgen. Ook in ons gidsboek trachten wij de mensen uit te leggen wat zij zelf thuis of op vakantie kunnen doen om de oceanen en hun bewoners te beschermen."
Onderzoek dat in de natuur onmogelijk is
Dolfinarium en Sea Life laten de bezoekers van dichtbij kennismaken met zee(zoog)dieren. "Daarmee brengen we dieren die anders ver van ons afstaan ineens dichtbij", zegt Sietze Hess. "Met deze kennismaking ontsteken we bij onze gasten een vuurtje: wees zuinig op deze dieren en hun leefomgeving. En we doen in het Dolfinarium heel veel onderzoek bij de dieren, onderzoeken die in de natuur onmogelijk zijn. Daarmee leren we steeds meer over deze dieren en hoe we hun soortgenoten in het wild kunnen helpen en beschermen."
Bedreiging nummer 1 voor zeedieren
De zeedierenparken proberen voor hun bezoekers heel concreet te maken wat zij kunnen doen om de oceanen te beschermen. "In het Dolfinarium richten we ons op de 'plastic soup' in de oceanen", geeft Sietze Hess een voorbeeld. "Dat is bedreiging nummer 1 voor zeedieren. Onze grote voorstelling met dolfijnen, Aqua Bella, gaat daar over. Maar ook op andere plekken in het park besteden we daar veel aandacht aan, bijvoorbeeld in het Noordzeegebied."
Focus op oceanen en hun bewoners
Ook Sea Life in het Vlaamse Blankenberge focust zich op het behoud van de oceaanbewoners en de oceanen zelf. "We trachten de mensen steeds weer duidelijk te maken geen afval in zee te werpen en vis te eten afkomstig van duurzame visvangst", aldus Virginie Dumont.
Gestrande bruinvissen opvangen en weer uitzetten
Naast educatie voor bezoekers dragen Dolfinarium en Sea Life ook in de praktijk bij aan het behoud van de oceanen. Het Dolfinarium in Harderwijk is hoofdsponsor van stichting SOS Dolfijn en partner van Beestenbende. Sietze Hess: "SOS Dolfijn vangt gestrande kleine walvisachtigen - veelal bruinvissen - op, rehabiliteert ze en zet de dieren weer uit in zee. De Beestenbende is een club van bijna 2000 kinderen in Nederland die elke maand de straat op gaan om hun buurt schoon te maken. Afval wordt dus opgeruimd en komt daardoor niet in zee terecht. We werken ook samen met stichting De Noordzee en met veel andere Europese dierentuinen voeren we de campagne Pole to Pole, om het leefgebied van pooldieren te beschermen."
Schildpadden en zeehonden opvangen
Sea Life heeft 40 vestigingen over de hele wereld. "Dankzij ons grote netwerk is het mogelijk om wereldwijd projecten te lanceren voor het behoud van onze zeeën", vertelt Virginie Dumont. "Een goed voorbeeld hiervan is de door Sea Life opgerichte schildpaddenopvang in het Griekse Zakynthos. Maar ook lokaal zetten we ons in: Sea Life Blankenberge heeft het enige zeehondenopvangcentrum van België en we hebben een kweekprogramma voor zeepaardjes."
Paling trekt van Mexico naar Nederland
In Nederland besteedde Sea Life Scheveningen 2 weken geleden extra aandacht aan vismigratie. "Vissen trekken van nature van de ene plaats naar de andere", legt woordvoerder Maaike Schröeder uit. "Stuwen, gemalen en sluizen zijn bij deze trek vaak een onneembare barrière. Eén van de vissen die het bijzonder moeilijk heeft is de paling. Jonge paling legt een lange weg af van hun geboorteplaats in de Sargassozee bij Mexico naar de Europese zoete wateren om op groeien. In Nederland zijn daarom gemalen aangepast, zodat onder andere de paling toch zijn weg kan vervolgen naar het zoete water en later als volwassen exemplaar terug kan naar de zee."
Cruciaal voor het leven op aarde
World Oceans Day werd voor het eerst geïntroduceerd in 1992. In 2008 besloot de Verenigde Naties dat de Wereldoceanendag vanaf 2009 jaarlijks officieel gevierd zou worden op 8 juni. Tegenwoordig vinden er op die dag in bijna 50 landen meer dan 450 evenementen plaats om het publiek duidelijk te maken dat schone oceanen en zeeën cruciaal zijn voor het voortbestaan van al het leven op aarde. Het thema van World Oceans Day 2014 is 'Together we have the power to protect the ocean'.
Bestel hier snel en eenvoudig tickets met korting voor Sea Life